К основному контенту

Чи потрібно програмісту знати математику?

Основна задача програміста – це пояснити комп’ютеру, що робити на одній із мов програмування. А для цього вищої математики не потрібно. Єдиний обов’язковий предмет вищої математики необхідний при цьому – це математична логіка. Без неї неможливо будувати умовні вирази. І навіть її потрібно знати не більше, ніж на 20%.

Елементарна математика потрібна усім технічним спеціалістам. Навіть верстальщикам, щоб рахувати і переводити одиниці вимірювання, обраховувати проценти і т.д.

Ось список скілів необхідний кожному технічному IT спеціалісту:
  • операції додавання, віднімання, множення і ділення;
  • знаходження остачі від ділення;
  • розуміння парних та непарних чисел;
  • робота з процентами;
  • негативні числа;
  • розуміння десяткової та двійкової систем числення;
  • система координат;
Це короткий список, який потрібно застосовувати доволі часто. Усі інші знання математики дуже сильно залежать від тієї задачі, над якої ви працюватимете.

Тому, якщо ви вже володієте цим мінімумом, можна сміливо переходити до практики програмування. А далі, по-ходу діла, добирати того, що бракує. Включно із знаннями математики. Як елементарної, так і вищої.


Для чого вища математика?

Є цілий ряд високотехнологічних задач, які вимагають знань вищої математики. Але процент таких задач значно менший, ніж тих, які не вимагають знань вищої математики.

Тут важливо розуміти, що кожен рід завдань вимагає своєї, абсолютно іншої галузі математики. Ось кілька напрямків, в яких без знань вищої математики буде неможливо важко працювати:
  • 2d/3d графіка та фізика в іграх;
  • криптографія;
  • аналіз даних та прогнозування;
  • розпізнавання моделей: зображень, аудіо, відео;
  • штучний інтелект, нейронні мережі, машинне навчання.
Сучасні інструменти розробки ігор уже надають таке середовище, яке, в більшості випадків, абстрагують розробника від низькорівневих задач, де необхідна математика. Уся фізика уже закладена в середовище розробки ігор. І лише в окремих випадках приходиться самостійно допилювати те, що ігровий двигун не може зробити. Те ж саме стосується і інших напрямків, де далеко не завжди приходиться закопуватись по вуха в матан, статистику і дискретну математику.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Програміст це

У переліку перспективних спеціальностей напрям інформаційні технології (Information Technologies, IT) займає особливе місце. Ця галузь вже змінила світ і продовжує відігравати ключову роль в подальшому технічному та інтелектуальному прогресі. Без комп'ютерів людству вже не обійтися, і фахівці, що в них розбираються – скрізь нарозхват. Програміст  –  це спеціаліст, що займається розробкою програмного забезпечення (ПЗ) .  Більшість людей, далеких від програмування, навіть не можуть собі уявити всього розмаїття напрямів, які включає в себе професія програміст. Адже крім домашніх та офісних комп'ютерів існують ще мобільні пристрої, промислові комп'ютери і так далі. Різноманітність комп'ютерної техніки зростає з кожним роком, розширюються і сфери її застосування, а значить професія програміст не тільки не втрачає актуальності, а й навпаки, стає все більш затребуваною. Це одна з найбільш високооплачуваних професій в Україні. Вибір кар'єри програміста - корот